söndag 7 mars 2010

Is-land = U-land?

Här kommer ett köttbullsrecept från den Tekniske kocken. Jag har själv testat det och kan rapportera finfina köttbullar men hacka löken tunt som fasen. Dock inte de bästa köttbullarna någonsin men sånt är svårt att uppnå. :)

4-6 personer
8 hg fläskfärs
2 stora gula lökar
1 ägggula
1 kokt riven potatis (gärna kall innan ni river den)
riktligt med salt och svartpeppar.

Riv löken och blanda alla ingridienser. Låt smeten stå i 30 min så att vatten hinner bindas av proteiner och kolhydrater. Rulla små köttbullar och stek i stekpanna.

Nu till huvudämnet.


Seriöst Island, seriöst...?
För de som inte vet så har island under tidigare år lånat pengar, köpt banker, gett de bankerna väldigt, VÄLDIGT förmånliga villkor (garanti på att alla pengar som sätts in fås ut av Isländska staten t.ex.) så att de kunnat konkurera ut Brittiska och Holländska banker och sen levt gott på de intäkterna.

Tills finanskrisen då givetvis då banken kursar. 340 000 Britter och Holländare förlorar alla sina besparingar i Icesave och respektive regeringar täcker upp en nota på 3,9 miljarder EURO och skickar den till Island som garanterat att de skall betala.
Det vill givetvis inte Islänningarna dock som nu snabbt och enkelt löst problemet med en folkomröstning (DEMOKRATI! :)).

Jag undrar när de inser att a) dom tjänar inga pengar längre b) dom måste låna dagligen för att gå runt c) ingen tänker låna ut pengar till folk som vägrar betala tillbaka sina skulder.

Förbered er på en massiv invasion av Isländska "flyktingar" nu när den lilla ön gör sitt bästa för att lyckas bli ett u-land.

2 kommentarer:

  1. Jag kommer att försvara våra Skandinaviska kompisar.

    Island som är ett litet land visar sig ha haft ganska rejält inkompetenta politiker. Dessutom bristande erfarenheter av stora politiska frågor, stora pengar. Vilken baksmälla de sitter i nu, när de har lovat någonting som de aldrig någonsin kan hålla. De levde högt på ett enormt *pengaflöde*, inte på en förmögenhet. Men de lovade att ha en förmögenhet som uppbackning. Som naturligtvis inte fanns.

    Men, de brittiska kommunerna och alla andra som satt in pengar i icesave var alla med i samma höga spel.

    Det är inte möjligt för Island att betala allt det här, de är ju nästan ett konkursat land; bankerna var långt större än island självt. Jag tycker inte det är rimligt att ett folk måste betala för ett företag som gått i konkurs. Precis som över allt annars efter finanskrisen så måste man tycka här också att vi vill att de som tagit riskerna (bankcheferna, bankerna) får betala, inte vi andra.

    Sen tycker jag det är osmakligt hur Storbritannien utpressar Island, ett oändligt mycket mindre land, i den här frågan. Jag tror det hade hanterats ganska annorlunda om det var mellan t.ex. Storbritannien och Sverige. Island behöver nu kompisar på deras sida, men Norge verkar tyst tyvärr.

    Hade det varit ett större land hade tyvärr ingen förstått vad det handlade om, för utslaget på befolkningen hade det blivit mycket mindre pengar.

    Jag tycker man kan se folkomröstningen som ett ganska klart misstroendevotum mot de som tagit beslut som folket inte kan acceptera. Jobbigt bara att det kommer först nu som efterklokhet.

    SvaraRadera
  2. Sant. Men huvudproblemet är ju att efter icesave affären så fanns det inga garantier på 100 % tillbaks av pengarna för någon inblandad, endast lösa löften som inte var bindande. Iof betalde Britterna och Holländarna ut 100 % till sina medborgare men Island hade inte behövt ta hela den notan.
    Det var först efter att man från Islands sida bestämde sig för att med alla medel se till att Isländska medborgare skulle få första tjing på de pengar som fanns (och ersättning från staten) och därmed lätt dem gå före som man tabbade sig rejält. Det eftersom man är medlem i ECS och inte får särbehandla medlemsstaters medborgare ekonomiskt.

    Så hade de inte försökt blåsa övriga länder tidigare och låtit även Isländska sparare ta en del av smällen så hade de klarat sig undan mycket lindrigare. Men det ville de givetvis inte och nu får de betala priset.

    SvaraRadera