söndag 31 januari 2010

Pannacotta och jobb, jobb, jobb.




Heya Eli! Recipie is in English further down in the text just for you. It's super easy! :)

Vi åt det här till middag häromdagen.



Grönsaker...



???



Aha!



!!!?


Mmmmm... :)

Hummer till nigri med wasabi är en förvånansvärt god kombination. Anledningen till att den testades var givetvis att Malmborgs inte hade något annat som passade till sushi.

Tänker inte presentera receptet då det står på sushi sakerna som vi köpte. Dessutom var det min flickvän som lagade maten för en gångs skull och inte jag.

Tänkte diskutera efterrätt i stället eftersom det är en av mina favoritsaker att göra. Lördagens middagsbjudning bjöd på Pannacotta eftersom jag inte hade tid att göra något annat. Pannacotta är en brilljant efterätt i mitt tycke, helt klart värd att diskutera.

Inte för att den är överdrivet god utan för att den har ideala egenskaper för större bjudningar. För den som tycker att det är roligare att göra något mer avancerat så är ju en paj medelsvårt, en fondant relativt svårt eller varför inte ett chokladtorn för de vågade? För de senare två Ramsey recepten får ni kontakta Argh för jag gör ogärna saker som är värda Michhelin stjärnor.


Panna Cotta

En efterrätt behöver inte gå snabbt att göra. Däremot är det ju livsviktigt att den går snabbt att servera. Det innebär att en lång prepp (kort från engelska preparation) är helt acceptabelt medan själva rätten sen skall vara färdig eller nästan helt färdig.

Pannacotta tar man ju bara ut ur kylen och ställer fram. Den kan dessutom göras en dag i förväg, går snabbt att göra, har få och lätta kritiska moment, är billig och producerar dessutom väldigt lite disk. Trevligt. :)
Jag använder ett helt vanligt recept, det är inte så noga vilket man tar. Min garnering är stulen från Mat-Tina då jag älskar limemarinerade saker.

Pannacotta, 4 persons
Difficulty: Easy
Time: ~5-10 minutes, at least two hours in the fridge
Cost: Medium too Very low (vanilla beans accounts for most of the costs, ~25 kr for one)
Ingredients:
4 dl of heavy cream
1 vanilla bean / 1 teaspon of vanillin sugar
0,5 dl (50 g) of sugar
1,5 arks of gelatin

Garnish:
3 dl of berries (your choice, frozen ones work well)
0,75 dl of sugar
2 lime fruits

Put the arks of gelatin in cold water.
Take the vanilla beans and cut them in half.
Pour the cream into a pot, mix in the sugar and the vanilla bean.
Heat until it's boiling, let it boil for about a minute. This is the only critical part of the recipe as heavy cream has a tendency to go from barely smoking to boiling over very quickly, and if your like me and likes to multitask it's really annoying. So just stand there watching the pot until it's done. Then remove the vanilla beans.

Take it of the stove and make sure that it's not boiling anymore, otherwise it won't mix well with the gelatin. Take the arks out of the water and squeeze most of the water out of them. Throw in pan and stir until they are fully dissolved.

Pour the mix in to serving bowls. A normal drinking glass works well. If you want to get fancy you can oil the bowl with some neutral tasting oil so that you can tip the Panna Cotta onto a plate for better presentation. If your cooking for a lot of people or just hate washing dishes plastic cups are excellent. :)

Place the cups in the fridge for at least two hours.

Take the berries out of the freezer (or fridge if they are fresh) and let them defrost. Take your lime and gently shave of the shell (riv med ett rivjärn). Cut the "naked" lime in half.

Add the lime shavings to the sugar and mix them. Add the sugar to the berries and squeese the lime juice into the mix. Stir a bit and pour the mixture over the solid Panna Cotta bowls.

Done! Just remove from the fridge and place on the table for easy serving!



Läste att arbetslösheten i Eurozone nu nått 10 % för första gången sedan Euron introducerades '99. I Sverige är den tydligen 8,6 % som en jämförelse.
Jag tycker egentligen inte ekonomi är särskilt intressant men som Bill Clinton sa:
It's the economy, stupid!
Och eftersom ekonomi defintivt verkar vara på tapeten så får man väl titta på lite på vad som hädner i världen då. Tyskland, EU's defintiva ekonomiska motor verkar ju stå still på grund av kallt väder (...) men ser ändå relativt bra ut.
DN rapporterar att Storbritanien är ur recessionen och att USA har bättre tillväxt än väntat nu när det statliga stödet är på väg att försvinna.
Samtidigt verkar Grekland vara på väg att göra en Dubai.

En mängd studier visar på att folk och företag är optimistiska. En annan mängd av studier visar att jobben inte kommer så fort som man vågat hoppas på och att det finns fler fallgropar.

Att en mängd regeringar börjat trumma på symboliska handlingar (5000 dollar tax-rebate för varje person som anställs t.ex.) visar väl på att dom åtminstone tror på att det ska vända och gärna vill ta på sig äran för det. Den intressantaste frågan är väl om det vänder i tid för det svenska valet. Obama har 3 år på sig att få en högkonjuktur som gör att han vinner sitt val, men för Reinfeldt börjar det bli rätt tight.

1 kommentar:

  1. Arch Devil här...

    Ja, en chokladfondant är kanske inte det svåraste, men chokladtornet kräver lite färdigheter i köket.

    De vågade behöver göra följande, skär ut en overheadpapperbit som är ungefär 10*20cm. Sätt 4 bitar tejp på den ena kortsidan, med hälften av tejpbiten utanför. Smält 60g choklad och fördela JÄMNT över overheadpapperet men lämna 1 cm tom på den kortsidan med tejpen.

    När chokladen börjar bli stel (papperet är fortfarande mycket lätt att börja, men choklad flyter runt väldigt dåligt), snurra ihop cylindern så att papperets bred är nu cylinderns höjd. Använd det som är kvar av den smälta chokladen för att klistra ihop cylindern och tejpa ihop den med de förinstallerade tejpbitarna. Se till att botten och toppen är så runda som möjligt och ställ sedan in cylindern i kylen.

    Om chokladen inte är stel nog vid sammanfogningen får ni antingen klippa upp cylindern igen (jag rekommenderar inte detta dock) eller hålla den i handen och "luftkyla" den. Nota bene att kroppstemperaturen är 37 så chokladen kommer inte att stelna om ni håller den med bara händer, använd i så fall handskar eller gå ut (om ni inte försöker göra detta under högsommaren).

    SvaraRadera