onsdag 10 februari 2010

Pizza-Palin



Idag blir det Pizza och då är det väl bäst att presentera ett passande Pizza recept också. Jag gör degen själv, det går snabbt och lätt och blir sjukt billigt. Receptet nedan har tjänat mig väl ett antag gånger och ger en Pizza som är smidig och lätt att arbeta.

Bifogar också ett mycket enkelt såsrecept. Tycker själv att Pizzorna är goda på det här men funderar på att byta upp mig till något mer avancerat för att se om det höjer smaken ytterligare.
Pizzasåsen kan dessutom frysas (vilket jag även brukar göra med skinka och köttfärs) vilket gör det mycket snabbt och enkelt att slänga ihop favorit pizzan på kort varsel.

Ett varningens ord är att inte lägga på för mycket fyllning, oavsett värme och tips och tricks när det gäller gräddning så blir det omöjligt att få dem helt krispiga isåfall.
Recepten hittade på Pizzarecept.com och sedan modifierade efter egen erfarenhet.
Jag gör ofta storkok med dubbelsats på båda recepten och sen fryser jag den tomatsåsen som blir över för lätta pizzor nästa gång!
Pizzadeg
25 gram jäst
2 dl vatten 37 grader.
2 msk olja
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet så att det löser sig. Tillsätt resten av vattnet samt oljan.
Blanda i salt, socker och mjöl.
Arbeta ihop degen så den blir smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdigt tills den är mjuk och smidig. Arbeta ett bra tag. Låt degen jäsa övertäckt med en handuk i 1 timme.
Pressa ut degen på mjölat "bakbord" till lämplig form. Jag kör alltid bara på ett bakplåtspapper utan något speciellt, funkar fint.

Låt den sedan ligga 5-10 minuter under handduk innan du lägger på fyllning.

Gräddas i 225-250° tills den har fin färg. Det brukar ta ca 20-25 minuter.
Tips för att få Pizzan knapprig i botten är att köra på bottenvärme läget i ugnen och möjligtvis (tveksamt att detta fungerar så bra, märker inte så mycket skillnad) att "förvärma" plåten och sedan "dra upp" pizzan på sitt papper ovanpå.

Enkel tomatsås

1 gul lök
2 burkar krossad tomater
3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk oregano
1 buljongtärning vegetarisk buljong

Bryn löken. Blanda alla ingredienser i stor gryta. Koka ganska länge på svag värme. Obs det blir rätt jäkla mycket tomatsås. :)


Politiskt sätt så har Palin börjat sända ut trevare om att vara med i Amerikanska presidentvalet nästa gång. Det ruskiga är väl inte att hon faktiskt får vara med igen (antagligen som vicepresident) utan att hon nästan krävs som kandidat. Detta då hon snabbt blivit extremhögerns nya favorit trots hennes något brokiga historia...

Åtminstone så har hon ju bra utrikespolitiska meriter när det gäller Ryssland, säkerligen rätt person för att hantera Putin och Medeved.
För de som inte riktigt förstår nyhetsvärdet av det här kan ni titta på den här videon.
Ja, vi bör vara lite oroliga. Framförallt om dom väljer en gubbe med stor chans att dö som McCain igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar